Jaký je rozdíl mezi ISMN, ISSN a ISBN kódy?

Pokud obchodujete s knihami, časopisy nebo hudebninami, nejspíš víte, o čem je řeč. Kdo by ale teprve chtěl proniknout do tajů tohoto oboru, měl by si přečíst následující řádky.

ISMN (International Standard Music Number)

Je to mezinárodní standardní číslo pro tištěné hudebniny. Pomáhá identifikovat jednotlivé hudební publikace. Má podobu 13místného čísla, které obvykle začíná předčíslím 979-0 nebo 979-1.

ISSN (International Standard Serial Number)

Tento čárový kód se používá k identifikaci periodických publikací, jako jsou časopisy či noviny. ISSN je osmimístné číslo, které slouží k jednoznačné identifikaci názvu sériové publikace. Je specifický pro dané periodikum, ale nezahrnuje jednotlivá vydání.

ISBN (International Standard Book Number)

ISBN je mezinárodní standardní číslo knih, které se používá k jednoznačné identifikaci knih (neperiodických publikací). Každá kniha, a to v jakékoliv jazykové verzi nebo formátu (např. tištěná či elektronická), má své vlastní ISBN. ISBN má 13 číslic, které obsahují informace o nakladateli, zemi vydání a pořadovém čísle knihy.

Profesionální grafické služby

Tyto kódy zajišťují, že knihy, hudebniny či časopisy lze jednoznačně identifikovat a jednoduše sledovat v knihovnách, databázích nebo obchodech. A kde ISMN, ISSN nebo ISBN kódy vzít? U společnosti Barcodes.cz

Číslo ISSN kódu přiděluje https://www.issn.org/. Z osmimístného čísla se přidáním dalších čísel vytvoří 13-místný EAN kód, ten dodají i s grafikou.

Číslo ISBN přiděluje Národní knihovna české republiky. Barcodes.cz umí vytvořit grafiku k tomuto kódu, pokud jí již zákazník nezískal od Národní knihovny.